The Internet of Things (IoT) is part of our daily lives, affecting our lifestyles. A few examples of IoT that we regularly use are Smartwatches, smartphones, air conditioners, and smart cars. IoT is a system of interlinked devices that collects and analyzes data about the surroundings in which they are incorporated. With the help of embedded sensors in every hard device, the collected data is transferred about the operating condition of the environment.
Understanding IoT application fundamentals and their real-world impact is important when preparing for IoT exam or revising for IoT interview. Let's look at the top 20 expected MCQ questions for the IoT exam, with possible career prospects, salaries and needed skills.
What is IoT?
IoT stands for Internet of Things, embedding everyday things with software, electronics and sensors to internet, allowing them to collect and exchange data. The collected data is later analyzed and used to build business intelligence. It has processing capabilities, connecting technologies and the ability to transfer data over network without human effort. IoT improves security, utilizes resources efficiently and saves time.
How to Build a Career in IoT?
The tremendous growth of the IoT sector has paved ways for career development opportunities for skilled professionals or engineers. However, it is essential to find the appropriate career pathways and skills needed. This blog has covered some common yet important questions such as what are the career options in IoT? What are the expected salaries? What programming language skills are required? Answers to these questions can help you scan the IoT talent landscape and know where to explore for relevant opportunities.
Let us explore this briefly:
Popular Job Roles in IoT
- IoT Designers: Use CAD expertise to improve designs of IoT devices.
- Cloud Engineers: Create database for collecting IoT device data.
- Data Scientists: Analyze IoT data to gain useful insights.
- Data Architects: Design the data model for IoT networks.
- Network Engineers: Select & create suitable IoT network and gateways.
Expected Salary: AT the beginning level, an IoT professional can expect an average annual salary of $110,000. However, with more skills & experience, it could reach up to approximately $130,000 annually.
(Note: These are approximate salary ranges and can vary based on skills sets, experience and job roles).
Programming Languages to Know
- C/C++: used for low-level programming.
- Python: versatile language use for IoT development.
- Java: used for developing IoT applications.
Soft Skills to Learn:
- Emotional intelligence
- Problem-solving
- Communication
- Strategic thinking
- Accountability & responsibility
- Adaptability & continuous learning
Top 20 IoT MCQs
What does “MQTT” stand for?
- Message Queuery Telemetry Transport
- Message Queue Telemetry Transport
- Messanger Queue Telemetry Transport
- None of these
Answer: B
2. Which of the following is not true about the MANET IoT network?
- It does not have any encryption
- It is a self-configuring network
- Power is readily available for complex security
- It has a low data rate.
Answer: C
3. Which communication medium supports the highest data rate?
- Optical fibre
- Ethernet
Answer: B
4. The processor used in Raspberry PI 3 IoT device is
- Broadcom BCM2838
- Broadcom BCM2711
- INTEL 8085
- Broadcom BCM2837
Answer: D
5. LTE stands for
- Long Term Evolution
- Lower Terminal Evolution
- Long Terminal Evolution
- None of these
Answer: A
6. Tags that are useful in identifying devices, smartphones etc. are
- RFID/NFC
- IEEE 802.15.4.LowPAN
- IETF 6LowPAN
- IETF CoAP
Answer: A
7. Which security mechanism is used in Wi-Fi?
- MLA
- HTTP
- WPA
- All of these
Answer: C
8. A component of an IoT system that executes a program
- A digital to analog computer
- A microcontroller
Answer: D
9. Which among the following is the not feature of M2M?
- Circuit Switched
- Low Mobility
- Low Power Consumption
- Time Controlled
Answer: A
10. Programming language used by Arduino IDE IoT software for writing codes is
A. JavaScript
B. C/C++
C. Python
D. Java
Answer: B
11. The storage status in IoT is
A. Unlimited
B. Limited
C. Not available
D. None of these
Answer: B
12. Microcontroller used in Arduino UNO is
A. ATmega2560
B. ATmega328p
C. Atmega32114
D. AT91SAM3x8E
Answer: B
13. Number of elements present in open IoT architecture is
A. 6 elements
B. 8 elements
C. 7 elements
D. 3 elements
Answer: C
14. What is the smallest difference a sensor can detect?
A. Resolution
B. Scale
C. Accuracy
D. Precision
Answer: A
15. To access I2C in Arduino IoT devices, commonly used library is
A. DHT11
B. EEPROM
C. ArduinoJson
D. Wire
Answer: D
16. Which among the following is a TCP/IP layer?
A. Network layer
B. Application layer
C. Transport layer
D. All the above
Answer: D
17. IANA stands for
A. Internet Assigned Numbers Authority
B. Internal Assessment Numerical Access
C. International Aid for Network Automation
D. Internet Association Numbers Authority
Answer: A
18. Mark the protocol interacts asynchronously over UDP
A. MQTT
B. HTTP
C. CoAP
D. TCP/IP
Answer: C
19. Select the incorrect application of IoT
A. Self-driven cars
B. BMP280
C. Smart city
D. Smart home
Answer: B
20. Representative bit of the address bit in the control register is
A. MX
B. ML
C. MM
D. MML
Answer: A
Conclusion
The Internet of Things (IoT) is being used extensively to reshape industries, employment market, and everyday life. This blog explores the basics of IoT, popular job opportunities along with probable salaries, needed programming skillset and the role of soft skills like emotional intelligence for career advancement in the long run.
Most importantly, it covers top IoT MCQ questions and interview questions to help students, professionals or skilled learners practice for their exam and future hiring process. This will solidify exam preparation and give you a head start you need to succeed in this rapidly emerging IoT industry.